Новини и Промоции

10 начина за незабавно подобряване на ергономията на работната среда

10 начина за незабавно подобряване на ергономията на работната среда

10 начина за незабавно подобряване на ергономията на работната среда

Добрата ергономия е от съществено значение за продуктивна и здрава работна сила. Ето 10 съвета, които ще ви помогнат да оптимизирате ергономията на работната среда:

1. Добра работна поза


Дали служителите работят в фабриката или в корпоративния офис, приоритет номер едно е създаването на добра работна позиция на работното място. Те трябва да могат да седнат или да стоят в неутрална позиция на тялото със спокойна поза, която не изисква стресови ъгли или прекомерно натоварване.

Хората, работещи  в офис трябва да седят с ръце, китки и предмишници, които са прави, изпънати и успоредни на пода. Главата трябва да е равна, да е изправена напред, без завиване наляво или надясно и обикновено да е в съзвучие с торса.Стоенето прав на работното място също е препоръчително. При положение, че стоите изправени  ръцете и китките Ви трябва остават в неутрално положение. Постоянното стоене прав по време на работа е добра контрапункция за продължително стоене на стола.
Добра работна поза

 


2. Регулируеми столове и бюра


За да се насърчи добрата поза и неутралната позиция на тялото, предприятията трябва да закупуват висококачествени регулируеми столове, мебели и оборудване. Колкото повече позиции могат да се настройват на стола или бюрото, толкова повече могат да се приспособяват към служителя, който ги използва. Когато става въпрос за ергономичност, нефункционалните мебели определено не се вписват.


3. Правилна височина и разстояние на монитора


Мониторите и другите дисплейни устройства трябва да се поставят на нивото на очите на човека, който ги използва. По време на гледането на монитора не трябва да  се налага въртене на врата, нито присвиване на очите, да не се налага да обръщат врата си наляво, надясно, нагоре или надолу, за да видят монитора. Този принцип се прилага за лица с конвенционален монитор и потребители, които използват множество дисплеи.


4. Позиция на клавиатурата и мишката


Правилната конфигурация на клавиатурата и мишката е също толкова важна, колкото и стойката, когато става въпрос за неутрално позициониране на тялото. Ако достигате до мишката в лош ъгъл или трябва да нарушите паралелното правило за лактите и китките, те ще загубят неутрално позициониране.  Достигането до различни устройства може да доведе до прекомерна умора.
Клавиатурите и мишките трябва да се поставят там, където могат да бъдат достъпни, без да се нарушават неутралните правила за позициониране. Освен това и двете устройства трябва да бъдат приспособени за лицето, което ги използва. Това може да изисква регулируеми устройства или може би различни устройства за различни потребители. Ключът е в гъвкавостта.


5. Намаляване на повтарящото се движение

Дори ако дадено лице прилага идеални ергономични принципи, повтарянето на едно и също движение отново и отново ще предизвика стрес и в крайна сметка ще доведе до нараняване.
Най-добрият начин за борба с този проблем е промяната на задачите. Правенето на нещо друго и извършването на друго движение – дори и за относително кратък период от време – ще намали възможността за нараняване на тъканите и ще намали стреса.
Когато промяната на задачата не е възможна, хората периодично трябва да променят неутралното позициониране, което използват. Например, в офисна среда, индивидите могат да се преместят от изправено положение на седнало положение, за да стоят, да се наведат на седнало положение или да отказват да седнат. Промяната на ъгъла трябва да е достатъчно, за да се промени мускулатурата, използвана за задачата.

6. Стойте изправени и се движете

За офис служителите това е може би най-важният съвет в списъка – станете и се движете. Да това е просто. Веднъж на час работниците трябва да се изправят и да ходят няколко минути по коридора, да пият нещо, да гледат през прозореца, всичко, което ги измъква от стола.
Работодателите и мениджърите трябва да поощтряват тази ергономична техника. Не забравяйте, че здравословната работна среда е продуктивна работна среда.


7. Околна среда

Често се пренебрегва, когато обсъждането на ергономията е общата работна среда. Правилното осветление, температурата, влажността и удобствата са ергономични неща.
Осветлението не трябва да предизвиква отблясъци на компютърните екрани, което означава, че много настройки на работното място трябва да бъдат оборудвани с по-меки светлинни системи. Осветлението, което е добро за четене на печатни материали, не е задължително най-доброто осветление за компютърни дисплеи.
Температурните настройки са малко по-трудни, тъй като всяко индивидуално предпочитание се различава, но трябва да се направи всеки опит да се поддържа температура, която е удобна за възможно най-много хора. За да се предотвратят нараняванията, трябва да се избягват по-студените температури.


8. Огледайте се наоколо

Гледането на компютърен дисплей по цял ден може да предизвика забележима умора на очите. За да се намали стреса на очите, работниците трябва систематично да гледат далеч от монитора на всеки 10 до 20 минути, за да се съсредоточат върху нещо повече от 10 метра. Часовникът на стената, дървото.Промяната на фокуса на нещо в далечината ще накара очите да се приспособят и ще придадат на близките фокусни мускули шанс да се отпуснат.

10 начина за незабавно подобряване на ергономията на работната среда в офиса9. Ергономични аксесоари за крака, слушалки, държач за документи и топка

През годините доставчиците на офис оборудване са разработили ергономични аксесоари, които да помогнат на предприятията и хората да подобрят работните си места. По-малките хора могат да се възползват от подложка за крака, регулируеми ергономични бюра и др.
Онези, от които се изисква да говорят по телефона през целия ден, ще изискват слушалки, за да освободят ръцете си и да си запазят врата. Лицата, които се нуждаят да четат отпечатани документи, вероятно ще имат нужда от държач за документи, за предпочитане регулируеми и може би и осветление на задачите.
Когато става въпрос за офис оборудване, предприятията трябва да направят всичко, което е разумно да направят работни места здрави и ергономични, колкото е възможно.


10. Получаване на помощ

Когато всичко останало е неуспешно, лицата и предприятията, които се опитват да установят добри ергономични практики, трябва да търсят професионална помощ. По-големите предприятия трябва да имат ергономична политика и лице, натоварено да я прилага.

Подобрете работната си среда

Разгледайте нашите страхотни предложения

Ергономични мебели в България на супер атрактивни цени.

Висококачествени ергономични бюра, ергономични столове и аксесоари.

Направете запитване или се обадете на 0897 73 73 00 за повече информация

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.